Hogyan védekezzünk a ráncok ellen

Hogyan védekezzünk a ráncok ellen

A ráncok kialakulását befolyásolhatja a hidratálás hiánya?

Ahogy telnek az évek, sokkal jobban figyelnünk kell bőr ápolására és kényeztetésére, mint korábban, hiszen az érett bőr sokkal több törődést igényel, mint a fiatal. Ahhoz, hogy megfelelően kezeljük a bőrt, tudni kell, hogy milyen folyamatok zajlanak az idő múlásával.

Mit okoznak és mire figyeljünk, hogy megelőzzük a korunkról árulkodó jeleket!

A szarkalábak, ráncok megjelenése szembesít bennünket az idő múlásával.

Mi az oka a ráncok megjelenésének, a színtelen bőrnek?

A kor múlásával a kötőszöveti elasztikus és kollagén rostok is öregszenek, szétesnek, és egyre lassabban regenerálódnak, mert kisebb lesz a bőr víz tartalma. A bőr felszíni hámrétege elvékonyodik, a faggyú- és verítéktermelés csökken. A nap és a szolárium ultraibolya sugárzása károsítja a kötőszöveti rostokat, ezzel előidézi a ráncképződést. Ha ezt még dohányzással, túlzott alkoholfogyasztással, egészségtelen étrenddel és mozgáshiánnyal is tetézzük, a ráncképződés folyamata sokszorosan felerősödik. Tehát a külső környezeti hatások befolyásoló tényezők, de a genetika is hozzá járul.

A mimikai ráncok kialakulását természetesen az intenzív mimika segíti, de emiatt ne szokjunk le a mosolygásról! Az említett tényezők együttesen okozzák a bőr öregedését. Jó hír azonban, hogy megfelelő életmóddal a folyamat késleltethető.

Az évek múlásával egyre szárazabbnak érezhető a bőrünk. Az öregedéssel miért veszít nedvességtartalmából?

Az évek folyamán a bőr károsodik és öregszik, ezért könnyebben veszíti el víztartalmát és csökken a faggyúmirigyek működése. Ez tovább gyengíti a védelmi funkciót. A verejtékmirigyek funkciója is csökken. A kötőszövetben kevesebb lesz a kollagén, a hialuronsav és több más anyag, amelyeknek egyik fontos feladatuk, hogy megkössék a vizet a bőrben. Az arcunk különösen érzékeny, a legjobban igénybe vett bőrfelület az időjárási viszonyok a napsugárzás és mimikai mozgások miatt.

A hidratáló krémek sokat javítanak komfortérzetünkön: arcunkat, testünket puhábbnak, simábbnak érezzük tőlük.

A megfelelő hidratálás valóban késlelteti a ráncok kialakulását?

A ráncok kialakulását elsősorban a helyes életmóddal, a napozás és a szoláriumozás elkerülésével előzhetjük meg. A megfelelő hidratálás jelentősen késleltetheti a ráncok kialakulását, illetve a már kialakult ráncok a megfelelő hidratálással kisimulnak – igaz, csak arra az időre, amíg a bőr hidratált állapotban van –, ezért ezt az állapotot a hatás fenntartásának érdekében állandósítani kell.

Miben különbözik az idősebb bőrápolási, hidratálási igénye a fiatal bőrétől?

A vízveszteség miatt az idősebb bőr sokkal gondosabb ápolást igényel, mint a fiatal. Gyakoribb és intenzívebb hidratálás javasolt, különösen a legjobban igénybe vett területeken: az arcon, a kézen, a dekoltázson. A nagyon száraz területeket különös figyelemmel és megfelelő termékekkel ápolni kell!  Kerüljük el a szárító, szintetikus összetételű készítményeket! Gondosan távolítsuk el a sminket, mert a pólusokba megtapadt maradványok befolyásoló tényezők. Használjunk mincellás arctisztító vizet és természetes összetevőket tartalmazó arclemosót!

Befolyásolja-e az évszakok változása a bőr hidratálási igényét?

Igen. Az őszi, téli szeles időben, a fűtési szezonban tapasztalni fogjuk, hogy bőrünk jobban kiszárad, ezért intenzívebb hidratálást igényel. Ne feledkezzünk meg a légkondicionáló hatására is szárazabb irritáltabb a bőr, tehát az intenzív hidratálásra minden korban és évszakban fontos figyelni.

Először csak szarkalábak, redők, majd jön a felismerés: nem csak az éveink száma, de a ráncok mélysége is nőtt!

Mi a teendő?

Hidratálás, hidratálás – a kozmetikusok is figyelmeztetnek rá!

Sőt, egyre több szakembertől hallható, hogy egyformán figyeljünk mind a külső, mind a belső hidratálásra. Amikor elegendő folyadékot fogyasztunk, akkor a szervezetünk belülről kifelé áramoltatja a folyadékot, így belülről hidratálja bőrünket.

Címkék: Ránctalanítás